Karácsonyi készülődés

Mézeskalács története és készítése

A karácsonyi készülődéshez a konyhát belengő mézeskalács illata a legtöbb családban ugyanúgy hozzátartozik, mint a karácsonyfa díszítés.
Ez a sütemény a karácsonyi ünnepi időszak egyik hagyományos édessége. De vajon ismerjük-e a mézeskalács házikó eredetét?

A magyarázat nem mindennapi;
A Grimm testvérek gyűjtése által világhírűvé lett mese, amelyben a gonosz boszorka az erdei mézeskalács házikóba csalja a testvérpárt, Jancsit és Juliskát igaz történet alapján íródott. A történet eredete a 17. századra nyúlik vissza, valós főszereplője egy Katherina Shrader nevű mézeskalács készítő, akinek erdei háza egy jól menő sütöde volt. Egy korábbi udvarlója, aki maga is mézeskalács készítő volt, bosszúból boszorkányság vádjával feljelentette az asszonyt. A boszorkányperben a nő ellen felhozott vádak között az is szerepelt, hogy férfiakat csal a házába, hogy felhizlalja őket. Katherinát börtönbe csukták, kínvallatással próbálták kiszedni belőle a vallomást, de ő minden vádat tagadott, végül felmentették. Vádlója, Hans Malzer azonban nem nyugodott bele az ítéletbe, s egy alkalommal Grete nevű húgával ellátogatott Katherina házába, megölte az asszonyt, és hogy a holttestet eltűntesse, az egyik kemencébe vetette. Így lett a középkori bűntényből előbb horrorisztikus mese, majd a karácsonyi készülődés egyik romantikus eleme.

A következő fájl egy 1982-ben Marcaliban kiadott Mézesbáb című lap, melyből megismerhetjük a mézeskalács egyik receptjét, illetve ötletet kaphatunk a bábok díszítésére.
A rövid kis kiadvány itt érhető el:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük